Artiest worden?
5 min
Door Daniel Simu
Stel je wil artiest worden.
Lijkt je dat wat? Optreden met je circusvaardigheden? Mensen over de hele wereld verwonderen met je kunsten? En hiermee geld verdienen, als bijbaantje of misschien zelfs genoeg om van te leven?
Ik ben professioneel circus artiest, en geniet heel erg van mijn bestaan als jongleur, clown en acrobaat. Het is een spannend leven, met veel reizen, veel mensen ontmoeten, veel oefenen, en veel ruimte voor creativiteit en zelfexpressie.
Lijkt jou dat ook wat? Je bent nooit te jong of te oud om te beginnen, en ik geef je graag een paar tips over hoe je artiest kunt worden.
Het aller belangrijkste om te doen is…
Optreden! Zo veel mogelijk optreden, dat is het belangrijkste advies wat ik iedereen kan geven. Door op te treden leer je hoe het is om op een podium te staan, je leert je ideeën uitwerken en krijgt er meteen feedback op van de buitenwereld. Je ontdekt of dit echt is wat je wilt doen, en je leert heel veel mensen kennen die je verder kunnen helpen in je toekomstige carrière!
Optreden kan op open podia, op jongleerfestivals, of soms bij een jeugdcircusgroep. Als je net begint kun je soms je diensten aanbieden aan buurtfeesten, bruiloften en verjaardagen, of andere evenementen.
Als je al veel ervaring hebt kun je terecht bij circussen, artiestenbureaus en je kunt een groep klanten opbouwen waar je je shows aan verkoopt.
In het begin is het niet heel belangrijk dat je er wat aan verdient. De ervaring is waardevoller dan een financiële compensatie ooit kan zijn! Maar naarmate je ervaring groeit, verdien je een eerlijke gage. Tenslotte stop je heel veel tijd in het oefenen van je vaardigheden en het maken van je acts, en je kunt deze tijd niet vrij maken als je geen geld verdient! Een professionele jongleur kost vaak honderden euro’s voor een los optreden.
Moet ik daarvoor opgeleid zijn?
In Nederland zijn twee circus HBO opleidingen, In Rotterdam heb je Codarts en in Tilburg zit ACaPA. Het is geen vereiste om naar een opleiding te gaan, sommigen van de beste jongleurs ter wereld hebben nooit een opleiding gehad. In Nederland hebben de meeste mensen die full time artiest zijn wel een opleiding gehad. Dit komt onder andere omdat er hier hele goeie opleidingen zijn, die ook internationaal hoog aangeschreven staan.
Een opleiding heeft veel voordelen, je krijgt een hele brede basis en besteed veel tijd aan dans en theater. Je leert je circusdiscipline van allerlei hoeken te benaderen, en ontdekt trucs en toepassingen die zonder een docent moeilijker te vinden zijn. Daarbij krijg je er allerlei losse vakken die relevant zijn als artiest zoals circusgeschiedenis, bedrijfskunde, anatomie of kunstfilosofie.
Aan deze scholen zit vaak een leeftijdsgrens, de Nederlandse opleidingen nemen meestal alleen mensen aan tussen de 18 en 25. Ook wordt er van je verwacht dat je al een goed niveau hebt in je circusdiscipline en dat je interesse of ervaring hebt in alles er om heen zoals acrobatiek en optreden.
In de praktijk wordt er niet vaak naar je opleiding gevraagd. Als je een interessante act hebt, ben je te boeken. Maar als je ambitie hebt om in circusgezelschappen mee te draaien, en wat meer diepgang te geven aan je shows, dan is het aan te raden op zoek te gaan naar workshops en cursussen in dans, muziek, theater, clown, of circus in het algemeen. Hoe meer je kunt, hoe groter je kansen zijn!
Andere manieren om geld te verdienen met circus
Optreden met je eigen act is fantastisch, maar niet altijd de makkelijkste manier om geld te verdienen met circus. Zeker als je er niet voor bent opgeleid, zijn er andere opties die toegankelijker zijn.
Voor mensen die goed kunnen lesgeven zijn er mogelijkheden zoals het geven van workshops, het werken op een jeugdcircus, en circusevenementen organiseren op scholen.
Mensen die graag op het podium staan, maar het maakt ze niet zo veel uit met wat, kunnen gaan steltlopen, vuur en lichtshows geven, of ander animatie werk doen op evenementen en festivals.
In deze beide werkvelden leer je veel mensen kennen die je verder kunnen helpen om artiest te worden, en het is een commerciële wereld waarin het goed mogelijk is om een succesvol circus bedrijf te beginnen!
Wat zijn de nadelen van artiest zijn?
Als circusartiest ga je vaak van het ene project naar het andere, en soms vallen er grote gaten tussendoor. Je weet nooit zeker wat de toekomst gaat bieden en voor sommige mensen is dat een eng gevoel. Om goed inzetbaar te zijn moet je flexibel zijn, kunnen en willen reizen of zelfs verhuizen naar een ander land.
Circus is fysiek inspannend, en je moet actief je lichaam onderhouden. Je moet kunnen omgaan met blessures, en accepteren dat je waarschijnlijk niet je hele volwassen leven dit zware werk kunt volhouden.
Als circusartiest ben je vaak de kunstenaar en het kunstobject tegelijk. Je wordt veel bekeken en beoordeeld, en sommigen ervaren dit als een zware last. Je vindt steeds nieuwe redenen voor onzekerheden en moet hard werken om de wereld en jezelf te overtuigen dat je goed genoeg bent in wat je doet.
Is het wat voor mij?
- Kun jij urenlang achtereen oefenen?
- Sta je graag op een podium?
- Ben je een beetje creatief, en heb je een groot doorzettingsvermogen?
- Lijken de nadelen hierboven meer op voordelen?
- Kan geld je niet zo veel schelen?
Zelfs als je maar de helft van de vragen hierboven met JA kunt beantwoorden, kun je artiest worden. Iedereen kan op elk niveau ergens beginnen, en er zijn altijd mensen bereid om te kijken naar artiesten die enthousiast zijn over hun passie. Ik ben al jarenlang erg blij dat ik artiest geworden ben en kan mij geen beter leven voorstellen.
Hopelijk zie ik jou binnenkort ergens op een podium, ik wens je veel succes!