6 Tips om beter te oefenen

6 Tips om beter te oefenen

Als je ergens goed in wilt worden zul je veel zelf moeten oefenen. Dat geld zeker ook voor circusvaardigheden! Eén of twee keer in de week naar een circustraining is een goed begin, maar als je bijna dagelijks een half uurtje of langer gaat besteden aan jongleren, eenwieleren of koorddansen zul je pas echt hard vooruit gaan!

In deze blog geef ik je een paar tips waarmee je jouw oefentijd nog beter kunt gebruiken.

1. Houd je training bij

Schrijf iets over elke trainingssessie op in een notitieboekje. Daarin kun je zien wat je gedaan hebt, of je vooruit gaat en wat voor ideeën of vragen je hebt voor je volgende sessie. Er zijn eindeloos veel dingen die je bij kunt houden en je zult zelf moeten ontdekken wat voor jou werkt.
Het doel van het boekje is om jou te helpen met overzicht krijgen op wat je aan het doen bent, en dit overzicht kun je gebruiken om je oefentijd beter in te richten.
Ook kan het helpen je te motiveren omdat je bijvoorbeeld je records of vooruitgang bij houd.

2. Breek je trucjes op in stapjes

Als je in je eentje traint, ben je je eigen docent. Je moet dan ook jezelf ‘lesgeven’, en dat houdt onder andere in dat je de trucs opbouwt in stappen.
Stel jezelf de volgende vragen:

  • “Welke vaardigheden heb ik nodig om dit trucje te kunnen?”
  • “Hoe kan ik dit trucje makkelijker maken?”

Bijvoorbeeld als je wilt leren jongleren met 4 ballen, kun je eerst oefenen met het patroon van 4 ballen met slechts 3 ballen. Of als je een handstand oefent kun je eerst de juiste houding en spanning oefenen terwijl je op de grond ligt.

Ook als je de truc al aardig goed beheerst kan het nuttig zijn om de stapjes te blijven herhalen. Daardoor wordt het makkelijker om met goeie techniek en zonder correcties je trucs uit te voeren.

3. Kijk naar jezelf

Film jezelf met een smartphone of camera, of oefen voor een grote spiegel. Als je kunt zien wat je precies doet is het makkelijker je fouten te corrigeren. Ook kun je soms nieuwe ideeën krijgen omdat je letterlijk vanuit een ander perspectief kijkt!

4. Online tutorials

Will je een nieuw trucje leren en is er niemand in de buurt om die uit te leggen? Je kunt op Youtube kijken, hier staan veel goeie tutorials die je helpen bij het leren van trucjes. Op het YouTube-kanaal van Circus-expert.nl vind je heeel veel tutorialvideos voor balletjes, kegels, ringen, diabolo, eenwieler en nog veel meer!

5. Let op je energieniveau

Hoe je je oefentijd gebruikt is afhankelijk van hoe lang je training duurt en hoe intensief je wilt werken. Je kunt niet van jezelf verwachten dat je een uur lang op de hoogste concentratie bezig bent. Ik zelf vind het bijvoorbeeld fijn om na een warming-up te beginnen met (de vooroefeningen van) mijn moeilijkste trucs. Wanneer ik deze bewaar voor het eind van mijn sessie heb ik hier misschien niet meer zo veel energie voor.
In een langere sessie kan het voorkomen dat je meerdere energie pieken hebt. Je doet wat moeilijks, en daarna weer wat makkelijks, totdat je weer energie hebt voor wat moeilijks.
Sommige oefeningen kosten misschien heel veel kracht of uithoudingsvermogen. Je moet dan goed nadenken wanneer je ze wilt doen. Dat kan aan het begin van je sessie, zodat je veel energie hebt om ze goed te doen, of juist pas aan het eind van je sessie, zodat je niet al uitgeput bent wanneer je je andere oefeningen doet.

6. Houd het leuk

Het belangrijkste van circus oefenen is dat het leuk is. Wanneer het leuk is gaat het oefenen vanzelf, en leer je het snelst! Let dus goed op of je begint moet oefenen omdat je vind dat het moet, of omdat je er zin in hebt. Probeer uit te vinden waar je zelf lol in hebt, en voel je vrij om al mijn advies te negeren als je daardoor minder plezier uit het oefenen haalt!

Ik hoop dat deze tips nuttig voor je waren. Zelf heb ik in de afgelopen 15 jaar enorm veel circus geoefend, wel bijna 10000 uur. Je kunt je voorstellen dat als je er zo veel tijd aan besteed het handig is om dat goed te doen. Hoe eerder je begint om je oefentijd zo slim mogelijk in te delen, hoe meer je er aan hebt.

Over al deze tips kan eigenlijk wel een half boek worden geschreven. Mocht je een van deze onderwerpen extra interessant vinden, of heb je vragen, stuur dan een mailtje naar [email protected] en wie weet schrijf ik binnenkort een blog waarin ik dieper op het onderwerp in ga!

 

Gerelateerde berichten
  1. Welke maat eenwieler is geschikt? Welke maat eenwieler is geschikt?
  2. Artiest worden? Artiest worden?
  3. Hier moet je op letten bij het kopen van jongleerballen Hier moet je op letten bij het kopen van jongleerballen
  4. 10 redenen om te gaan jongleren